Zupa szparagowa z tortellini
Sezon na szparagi w pełni, a Tobie brakuje inspiracji na ich przygotowanie? Zupa szparagowa z tortellini poleca się na obiad! Ten oryginalny przepis łączy w sobie szparagi, marchew, czosnek, cebulę i seler naciowy. Smak dania przełamuje dodatek śmietany i wyrazistej kolendry, a dodatek tortellini z ricottą i szpinakiem sprawia, że ze zwykłej zupy powstaje pełnowartościowe, oryginalne danie pełne antyoksydantów. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie świeżego tortellini z serem ricotta i szpinakiem
250 g
|
15
|
sztuk zielonych szparagów
450 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
8
|
łyżek śmietany
200 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Marchew i seler kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, czosnek, marchew i seler przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy szparagi i bulion. Gotujemy do miękkości.
Zdejmujemy z palnika i blendujemy na gładki krem. Wlewamy śmietanę i mieszamy
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z tortelli i posiekaną kolendrą.