Zupa szparagowa z fetą
Sezon na szparagi w pełni, a Tobie brakuje inspiracji na szparagowe potrawy? Mamy na to radę – zupa szparagowa z fetą sprawdzi się idealnie! Kremowa, delikatna zupa przełamana wyrazistym, słonym smakiem sera fety to przepis idealny na lato. I dużo wartości odżywczych – bo szparagi bogate są w kwas foliowy, witaminę C, A i E, beta-karoten, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
16,7
|
sztuki szparagów
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szparagi oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Szparagi i ziemniaki dodajemy do garnka. Podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając.
Dodajemy bulion, zmniejszamy moc palnika i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodajemy pokruszony ser, mieszamy i czekamy, aż się roztopi.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem (z pieczywa możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).