Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa szparagowa z fetą

Zupa szparagowa z fetą

Sezon na szparagi w pełni, a Tobie brakuje inspiracji na szparagowe potrawy? Mamy na to radę – zupa szparagowa z fetą sprawdzi się idealnie! Kremowa, delikatna zupa przełamana wyrazistym, słonym smakiem sera fety to przepis idealny na lato. I dużo wartości odżywczych – bo szparagi bogate są w kwas foliowy, witaminę C, A i E, beta-karoten, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,20/5
(z 5 ocen)
Zupa szparagowa z fetą
Kategorie
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

298 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
1539 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
16,7
sztuki szparagów
500 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

298 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
1539 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Szparagi oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.

3

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

4

Szparagi i ziemniaki dodajemy do garnka. Podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając.

5

Dodajemy bulion, zmniejszamy moc palnika i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

6

Do zupy dodajemy pokruszony ser, mieszamy i czekamy, aż się roztopi.

7

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

8

Podajemy z pieczywem (z pieczywa możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.