Zupa śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest nazywana najzdrowszą dietą świata – postanowiliśmy więc stworzyć zupę, która spełniałaby jej zasady. Nasz zupa śródziemnomorska to przede wszystkim moc świeżych warzyw: znajdziesz tu między innymi marchewkę, cukinię, szpinak czy ziemniaki. Ale to nie koniec! W końcu kuchnia śródziemnomorska nie może sie obyć bez przypraw i oliwy – dlatego i one musiały znaleźć się w przepisie. Do tego pełna białka fasola i gotowe! Czeka na Ciebie obiad, który nasyci Cię na długo i dostarczy mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
3
|
sztuki cukinii
600 g
|
2
|
szklanki przecieru pomidorowego
500 g
|
480 g
|
białej fasoli w puszce
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
łodyga tymianku
4 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
125 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku z rozgrzaną oliwą.
Dodajemy pokrojone w cienkie paski cukinię i marchewkę. Dusimy razem przez 3 minuty i dodajemy przecier pomidorowy oraz fasolę.
Zalewamy bulionem, dodajemy gałązki tymianku i bazylii i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy ziemniaki, czy są już miękkie, w razie potrzeby wydłużamy czas gotowania.
Następnie dodajemy liście szpinaku, sól, pieprz i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.