Zupa śródziemnomorska

Zupa śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest nazywana najzdrowszą dietą świata – postanowiliśmy więc stworzyć zupę, która spełniałaby jej zasady. Nasz zupa śródziemnomorska to przede wszystkim moc świeżych warzyw: znajdziesz tu między innymi marchewkę, cukinię, szpinak czy ziemniaki. Ale to nie koniec! W końcu kuchnia śródziemnomorska nie może sie obyć bez przypraw i oliwy – dlatego i one musiały znaleźć się w przepisie. Do tego pełna białka fasola i gotowe! Czeka na Ciebie obiad, który nasyci Cię na długo i dostarczy mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,36/5
(z 58 ocen)
Zupa śródziemnomorska
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

384 kcal Kalorie
24 g Białko
4 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1906 mg Sód
21 g Błonnik

Składniki
3
sztuki ziemniaków
210 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka marchewki
80 g
3
sztuki cukinii
600 g
2
szklanki przecieru pomidorowego
500 g
480 g
 białej fasoli w puszce
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
1
łodyga tymianku
4 g
1
garść bazylii
3 g
125 g
 szpinaku
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

384 kcal Kalorie
24 g Białko
4 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1906 mg Sód
21 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku z rozgrzaną oliwą.

2

Dodajemy pokrojone w cienkie paski cukinię i marchewkę. Dusimy razem przez 3 minuty i dodajemy przecier pomidorowy oraz fasolę.

3

Zalewamy bulionem, dodajemy gałązki tymianku i bazylii i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy ziemniaki, czy są już miękkie, w razie potrzeby wydłużamy czas gotowania.

4

Następnie dodajemy liście szpinaku, sól, pieprz i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.