Zupa pomidorowo-paprykowa
Czy wiesz, że pomidor i papryka należą do tej samej rodziny roślin? I może dlatego, tak dobrze komponują się razem w posiłkach, na co dowodem jest nasza zupa pomidorowo-paprykowa. Co w niej znajdziesz? Ten prosty posiłek dostarczy Ci mnóstwa przeciwutleniaczy: likopenu, beta-karotenu i witaminy C, a także…niezapomniane doznania smakowe. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki czerwonej papryki
340 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy paprykę w kostkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumieni.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy upieczona paprykę i dusimy jeszcze chwilę razem.
Do uduszonych warzyw dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż całość się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Ugotowane warzywa miksujemy na gładką zupę krem i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i w razie potrzeby słodzimy erytrolem.
Smacznego!