Zupa pomidorowo-paprykowa

Zupa pomidorowo-paprykowa

Czy wiesz, że pomidor i papryka należą do tej samej rodziny roślin? I może dlatego, tak dobrze komponują się razem w posiłkach, na co dowodem jest nasza zupa pomidorowo-paprykowa. Co w niej znajdziesz? Ten prosty posiłek dostarczy Ci mnóstwa przeciwutleniaczy: likopenu, beta-karotenu i witaminy C, a także…niezapomniane doznania smakowe. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,73/5
(z 37 ocen)
Zupa pomidorowo-paprykowa
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

350 kcal Kalorie
12 g Białko
14 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
157 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
2
sztuki czerwonej papryki
340 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

350 kcal Kalorie
12 g Białko
14 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
157 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kroimy paprykę w kostkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumieni.

2

W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej pokrojoną cebulę z czosnkiem.

3

Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy upieczona paprykę i dusimy jeszcze chwilę razem.

4

Do uduszonych warzyw dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż całość się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy wodę.

5

Ugotowane warzywa miksujemy na gładką zupę krem i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i w razie potrzeby słodzimy erytrolem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.