Domowa zupa pomidorowa z klopsikami
Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni – czy to podawana z ryżem, czy z makaronem. Jej jedynym problemem jest słabe uczucie sytości po posiłku – a wszystkiemu winna jest niska zawartość białka. Ale mamy rozwiązanie: domowa zupa pomidorowa z klopsikami przychodzi na ratunek! Dzięki dodatkowi pysznych klopsików wieprzowych taka zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar – nie tylko smakowy, ale i odżywczy. A Ty możesz spokojnie zjeść ją zamiast drugiego dania. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
200 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
2,5
|
szklanki wody
625 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
100 g
|
makaronu orzo
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy i formujemy klopsiki.
Do garnka wlewamy pomidory, 1,5 szklanki wody, dodajemy przyprawy, klopsiki i gotujemy.
10 minut po zagotowaniu dodajemy makaron, szklankę wody i gotujemy, aż makaron będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!