Zupa pomidorowa z fasolą i kaszą bulgur
Pożywna zupa to idealne danie na chłodne dni. Jeżeli lubisz klasyki w odmienionych wersjach, nasza propozycja przypadnie Ci do gustu. Zupa pomidorowa z fasolą i kaszą bulgur stanowi doskonałe źródło białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Przyprawiona kminem, słodką i wędzoną papryką oraz świeżą kolendrą kusi swoim aromatem. Skorzystaj z mocy pełnowartościowego posiłku!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania pomidorów w puszce
800 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
240 g
|
fasoli konserwowej białej
|
2,5
|
garści kolendry świeżej
10 g
|
100 g
|
kaszy bulgur
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, aby zupa nie była zbyt gęsta i gotujemy, aż pomidory się rozpadną.
Ugotowaną zupę blendujemy na gładko. Po zmiksowaniu dodajemy fasolę, posiekaną kolendrę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, papryką słodką i kminem rzymskim wedle uznania.
Zupę podajemy z kaszą bulgur.