Zupa kurkowa
Grzyby są bezwartościowe? To mit! I tak na przykład, popularne kurki to świetne źródło miedzi, żelaza, manganu, witamin z grupy B i witaminy D. Właśnie dlatego warto korzystać z nich w kuchni. A świetnym sposobem na to jest zupa kurkowa z naszego przepisu. Podana ze świeżą natką pietruszki i chrupiącym pieczywem idealnie sprawdzi się jako obiad w letnie dni. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
kurek
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki selera korzeniowego
100 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
5
|
łyżek śmietany
125 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli korzystamy z mrożonych – rozmrażamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Ziemniaki, seler i marchew obieramy. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka.
Wlewamy bulion, gotujemy na niewielkiej mocy palnika, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy kurki i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zmiękną.
Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Mieszamy.
Podajemy z pieczywem (z pieczywa możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).