Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Grzyby są bezwartościowe? To mit! I tak na przykład, popularne kurki to świetne źródło miedzi, żelaza, manganu, witamin z grupy B i witaminy D. Właśnie dlatego warto korzystać z nich w kuchni. A świetnym sposobem na to jest zupa kurkowa z naszego przepisu. Podana ze świeżą natką pietruszki i chrupiącym pieczywem idealnie sprawdzi się jako obiad w letnie dni. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
6,33/5
(z 3 ocen)
Zupa kurkowa
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

342 kcal Kalorie
9 g Białko
18 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
1099 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
300 g
 kurek
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka marchwi
80 g
0,5
sztuki selera korzeniowego
100 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
5
łyżek śmietany
125 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

342 kcal Kalorie
9 g Białko
18 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
1099 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli korzystamy z mrożonych – rozmrażamy.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.

3

Ziemniaki, seler i marchew obieramy. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka.

4

Wlewamy bulion, gotujemy na niewielkiej mocy palnika, aż warzywa będą miękkie.

5

Dodajemy kurki i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zmiękną.

6

Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Mieszamy.

7

Podajemy z pieczywem (z pieczywa możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.