Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem
Ryba do zupy? To świetny pomysł! Nasza zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem to przepis na lekki obiad bogaty w witaminy, składniki mineralne i białko. Bazę stanowi tu miks świeżych warzyw – marchewki, selera, pietruszki, cukinii i ziemniaków – a całość uzupełnia dorsz upieczony z przyprawami. Taki posiłek posmakuje całej rodzinie – i dobrze sprawdzi się, gdy nie masz czasu na długie przygotowania. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera korzeniowego
100 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Ryba: |
|
200 g
|
dorsza
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, cukinię i ziemniaki) myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na niewielkiej mocy palnika do miękkości (20-25 minut)
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy oliwę, sól, pieprz i blendujemy na gładki krem.
Ryba:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Umieszczamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut, aż będzie miękka i łatwo będzie można podzielić ją na kawałki.
Podanie:
Zupę krem podajemy z kawałkami pieczonej ryby.