Zupa krem z soczewicy i ziemniaków
Sok pomarańczowy, imbir, mleczko kokosowe…brzmi jak składniki na smoothie albo deser? Nic bardziej mylnego, bo to przepis na…zupę! Gęstą, aromatyczną i mega sycącą. Przed Tobą zupa krem z soczewicy i ziemniaków, czyli zupa, która rozgrzewa i zachwyca nietuzinkowym smakiem. A dodatkowo dostarcza mnóstwa składników odżywczych – m.in. białka, błonnika, żelaza, cynku czy witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
soczewicy konserwowej
|
1
|
szklanka soku pomarańczowego
250 g
|
1
|
sztuka chilli
20 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
|
1
|
garść swieżej kolendry
4 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Siekamy cebulę, czosnek, chilli i imbir. Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej przygotowane warzywa.
Gdy warzywa się zeszklą dodajemy do nich żółtą soczewicę i wszystko razem prażymy przez 3-4 minuty. Następnie całość zalewamy wodą lekko powyżej poziomu składników.
Soczewicę z warzywami gotujemy, aż się rozgotują i będą się rozpadać. W razie potrzeby w trakcie gotowania uzupełniamy wodę.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy sok pomarańczowy, mleko kokosowe i całość miksujemy na gładką masę.
Gotową zupę krem przyprawiamy solą, sokiem z cytryny.
Gotową zupę wykładamy do miski i posypujemy kolendrą.