Zupa krem z ciecierzycy z grzankami
Lubisz pożywne zupy pełne witamin? Nasza zupa krem z ciecierzycy z grzankami jest właśnie dla Ciebie! To nie tylko pełnowartościowy posiłek, ale też świetne źródło białka i błonnika oraz składników mineralnych. I to źródło w 100% wegańskie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
240 g
|
ciecierzycy w puszce
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie termoobieg.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, ciecierzycę odsączamy. Razem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, kurkumą oraz tymiankiem.
Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy do blendera, wlewamy bulion i miksujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni podpiekamy chleb pokrojony w kostkę, aż stanie się chrupiący. Zupę podajemy z grzankami. Smacznego!