Zupa krem z ciecierzycy i pieczonych warzyw
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
sztuki marchewki
120 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki - korzeń
50 g
|
1
|
sztuka selera - korzeń
200 g
|
480 g
|
ciecierzycy w puszce
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciecierzycę odsączamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni – termoobieg.
Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przygotowane warzywa układamy na blaszce, polewamy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami: papryką słodką i wędzoną. Pieczemy 30 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do blendera. Dodajemy około 1 litr przegotowanej, ciepłej wody i blendujemy na gładki krem. Gęstość naszej zupy krem możemy dozować, dodając więcej lub mniej wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę i podgrzewamy na patelni, aż stanie się chrupki.
Krem podajemy z grzankami oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.