Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka

Zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka

Czy zupa może być pełnowartościowym posiłkiem? Jak najbardziej — a nasza zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka jest na to dowodem. Jej bazę stanowią delikatne warzywa doprawione gałką muszkatołową, zaś całość nabiera treści dzięki klopsikom z indyczego mięsa. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,44/5
(z 41 ocen)
Zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

646 kcal Kalorie
38 g Białko
11 g Tłuszcze
102 g Węglowodany
364 mg Sód
24 g Błonnik

Składniki
100 g
  mięsa mielonego z indyka
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
sztuki cebuli
160 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
sztuka pora
140 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka pietruszki
50 g
5
sztuk ziemniaków
350 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,1
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

646 kcal Kalorie
38 g Białko
11 g Tłuszcze
102 g Węglowodany
364 mg Sód
24 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso mielone z indyka przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

2

Z mięsa formujemy równe kulki. Przygotowane kulki gotujemy we wrzącej wodzie (wody używamy tyle, aby wszystkie klopsiki były zanurzone). Po ugotowaniu łowimy, a wodę pozostawiamy do zupy.

3

Cebulę, czosnek, por kroimy na drobne kawałki i smażymy w rondlu na oliwie, w którym będziemy przygotowywać zupę.

4

Do podsmażonych wcześniej warzyw dodajemy pokrojone na drobne kawałki: seler, pietruszkę, ziemniaki i całość dusimy razem.

5

Podduszone warzywa zalewamy wodą, w której gotowały się klopsiki i gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

6

Ugotowane warzywa miksujemy wraz z wywarem, w którym się gotowały i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki.

7

Do zmiksowanej i doprawionej zupy dodajemy klopsiki, a następnie całość zagotowujemy, aby wszystko przeszło swoim smakiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.