Zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka
Czy zupa może być pełnowartościowym posiłkiem? Jak najbardziej — a nasza zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka jest na to dowodem. Jej bazę stanowią delikatne warzywa doprawione gałką muszkatołową, zaś całość nabiera treści dzięki klopsikom z indyczego mięsa. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso mielone z indyka przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Z mięsa formujemy równe kulki. Przygotowane kulki gotujemy we wrzącej wodzie (wody używamy tyle, aby wszystkie klopsiki były zanurzone). Po ugotowaniu łowimy, a wodę pozostawiamy do zupy.
Cebulę, czosnek, por kroimy na drobne kawałki i smażymy w rondlu na oliwie, w którym będziemy przygotowywać zupę.
Do podsmażonych wcześniej warzyw dodajemy pokrojone na drobne kawałki: seler, pietruszkę, ziemniaki i całość dusimy razem.
Podduszone warzywa zalewamy wodą, w której gotowały się klopsiki i gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Ugotowane warzywa miksujemy wraz z wywarem, w którym się gotowały i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki.
Do zmiksowanej i doprawionej zupy dodajemy klopsiki, a następnie całość zagotowujemy, aby wszystko przeszło swoim smakiem.
Smacznego!