Zupa krem z batatów
Batat to południowoamerykański odpowiednik ziemniaka, który zyskuje coraz większa popularność w naszym kraju. I nie ma się co dziwić – bo bataty zachwycają swoim lekko słodkim smakiem i mocą przeciwutleniającego beta-karotenu. Jak wykorzystać je w kuchni? Nasza zupa krem z batatów będzie świetnym wyborem! Ten lekki, sycący przepis ma bowiem pewien sekret. A jest nim kompozycja przypraw, w której prym wiodą aromatyczny cynamon i orzeźwiająca kolendra. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
batatów
|
3
|
sztuki marchwi
240 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki kolendry suszonej
0,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Mięso: |
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości (jeżeli bulion nie przykryje wszystkich warzyw dolewamy wodę).
Gotowe warzywa z bulionem blendujemy na zupę krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, kolendrą, cynamonem, solą.
W czasie gotowania warzyw: mięso doprawiamy solą, rozmarynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra-dół przez około 25 minut.
Do zupy krem dodajemy oliwę i kawałki mięsa.