
Zupa gulaszowa z fasolą i tempehem

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
porcje tempehu
200 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
120 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
120 g
|
fasoli białej konserwowej
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,3
|
łyżeczki kuminu
1,5 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
4
|
łyżki płatków drożdżowych
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tempeh kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy sos sojowy z połową wędzonej papryki i dodajemy tempeh. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę (o grubości ok. 1.5 cm), paprykę w cienkie, długie paski.
W dużym garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Smażymy cebulę przez 2 minuty, następnie dodajemy czosnek, marchewkę i paprykę. Smażymy 3 minuty, mieszając.
Dodajemy tempeh i smażymy kolejne 3 minuty, aż się zarumieni.
Dodajemy pozostałą wędzoną paprykę, kumin, majeranek, sól i pieprz wedle uznania. Mieszamy i podsmażamy przez 1 minutę.
Wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Fasolę czerwoną i białą odsączamy na sitku. Następnie dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo gorącą wodę, aby otrzymać preferowaną konsystencję.
Gotową zupę przekładamy na talerz i przed podaniem posypujemy płatkami drożdżowymi.