Zupa dal z soczewicy z grillowaną tortillą
Dal to klasyczna indyjska zupa na bazie soczewicy. My postanowiliśmy podać ją z nieoczywistym pieczywem — i tak narodziła się zupa dal z soczewicy z grillowaną tortillą. Jaka jest nasza zupa? Przede wszystkim: pożywna, aromatyczna i w 100% wegańska. Prawdziwa kwintesencja kuchni Indii.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
80 g
|
soczewicy
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W rondelku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Do przesmażonych warzyw dodajemy soczewicę i zalewamy wodą.
Gdy soczewica jest już prawie ugotowana, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i paprykę, całość gotujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolewamy więcej wody.
Ugotowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką słodką. Próbujemy danie i dodajemy starty imbir według uznania (opcjonalnie).
Zupę podajemy z grillowaną tortillą.