 
      Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa – przepis na przepędzenie wampirów? Niekoniecznie! Ta pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa to świetne źródło antyoksydantów, witamin z grupy B i związków siarki. Czosnek ma udowodnione działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zupa czosnkowa sprawdzi się więc idealnie przy przeziębieniu czy pogorszeniu samopoczucia. Koniecznie wypróbuj!
 
        Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            10
           | 
              ząbków czosnku
             
                60 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            1,5
           | 
              szklanki bulionu warzywnego
             
                375 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki ziemniaków
             
                140 g
               | 
| 
            125 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            0,4
           | 
              szklanki mleka
             
                100 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki tymianku
             
                1,5 g
               | 
| 
            1
           | 
              kromka chleba żytniego razowego
             
                30 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki natki pietruszki
             
                10 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ząbki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy czosnek do miękkości przez ok. 30-40 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków (czas liczony od zagotowania bulionu). Doprawiamy do smaku.
Upieczony czosnek dodajemy do zupy 2-3 minuty przed końcem gotowania.
Wyjmujemy mięso z garnka i odkładamy na talerz. Następnie blendujemy zupę na gładką masę, dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Mięso kroimy na kawałki.
Gotową zupę podajemy razem z mięsem i grzankami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        