Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa – przepis na przepędzenie wampirów? Niekoniecznie! Ta pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa to świetne źródło antyoksydantów, witamin z grupy B i związków siarki. Czosnek ma udowodnione działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zupa czosnkowa sprawdzi się więc idealnie przy przeziębieniu czy pogorszeniu samopoczucia. Koniecznie wypróbuj!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
ząbków czosnku
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ząbki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy czosnek do miękkości przez ok. 30-40 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków (czas liczony od zagotowania bulionu). Doprawiamy do smaku.
Upieczony czosnek dodajemy do zupy 2-3 minuty przed końcem gotowania.
Wyjmujemy mięso z garnka i odkładamy na talerz. Następnie blendujemy zupę na gładką masę, dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Mięso kroimy na kawałki.
Gotową zupę podajemy razem z mięsem i grzankami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.