Zrazy wołowe z ogórkiem

Zrazy wołowe z ogórkiem

Tradycyjne polskie danie? Postaw na zrazy wołowe z ogórkiem! Czyli przepis idealny, gdy chcesz zaimponować swoim gościom pysznym i sycącym obiadem. Zrazy to prawdziwa uczta dla podniebienia – kruche mięso towarzyszy chrupiącym, kwaśnym ogórkom, a całość przełamuje kwaskowata słodycz cebuli i papryki. Podawane z gotowanymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi to kwintesencja polskiej kuchni na talerzu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
135 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zrazy wołowe z ogórkiem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

476 kcal Kalorie
56 g Białko
25 g Tłuszcze
8 g Węglowodany
1102 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
500 g
 wołowiny
2
łyżeczki musztardy
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
sztuki ogórka kiszonego
100 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szklanka bulionu
250 g
8
sztuk ziemniaków
560 g
4
sztuki ogórka małosolnego
200 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

476 kcal Kalorie
56 g Białko
25 g Tłuszcze
8 g Węglowodany
1102 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą.

2

Ogórka, cebulę i paprykę kroimy w słupki. Na każdym plastrze mięsa, układamy kawałek papryki, ogórka i cebuli, zawijamy roladkę.

3

Obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości przez około 2 godz.

4

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

5

Ogórki kroimy na plasterki.

6

Na talerzu układamy mięso, ziemniaki i ogórki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.