Ziołowy indyk na parze z warzywami

Ziołowy indyk na parze z warzywami

Prostota – wykonania i smaku: taki jest nasz ziołowy indyk na parze z warzywami. Ten prosty przepis to nic innego jak soczyste mięso podane z aromatycznymi ziołami i…lekko słodkim batatem. To także świetne źródło beta-karotenu, potasu, witaminy B12 i witaminy C. Innymi słowy: same zalety. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Ziołowy indyk na parze z warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

455 kcal Kalorie
34 g Białko
12 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
510 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa z piersi indyka
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
200 g
 batata
2
sztuki marchewki
160 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

455 kcal Kalorie
34 g Białko
12 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
510 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Warzywa kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypujemy solą, rozmarynem i tymiankiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.

3

Mięso nacieramy ziołami prowansalskimi i solą, następnie gotujemy na parze przy pomocy parowaru.

4

Gotowe warzywa oraz mięso przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.

5

Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.