 
      Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami
Ryba na obiad? Sprawdzi się idealnie nie tylko w tradycyjne piątki i Święta – a najlepiej sięgać po nią jak najczęściej. Dlaczego? Mięso ryb to lekkostrawna alternatywa dla „zwykłego” mięsa, a do tego moc wartościowych składników odżywczych. Weźmy takiego dorsza, który jest niskokaloryczny, a dodatkowo dostarcza mnóstwa białka, jodu, czy potasu. Jak go przygotować? Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami poleca się na obiad! O piękny aromat dbają tu zioła, a surówka z marchewki i jabłka zapewnia dawkę orzeźwienia. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            125 g 
           | 
               dorsza
             | 
| 
            2
           | 
              sztuki ziemniaków
             
                140 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki soku z cytryny
             
                12 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki tymianku
             
                1,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                1,5 g
               | 
| 
            2
           | 
              szczypty soli
             
                0,5 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżeczki masła
             
                15 g
               | 
| Surówka: | |
| 
            2
           | 
              sztuki marchewki
             
                160 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki jabłka
             
                75 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki soku z cytryny
             
                12 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka erytrolu
             
                5 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Podgotowujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania wody). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.
Podgotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy połową ulubionych przypraw i pieczemy przez ok. 20 minut.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy drugą połową przypraw.
Garnek wypełniamy wodą do około połowy wysokości i zagotowujemy. Nakładamy na garnek nakładkę do gotowania na parze (możemy umieścić również patelnię z przykrywką). Umieszczamy rybę i gotujemy na parze przez ok. 20 minut. Można skorzystać z parowaru.
Marchew i jabłko obieramy, ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą i erytrolem.
Na talerz przekładamy gorącą rybę, na której rozprowadzamy masło, tak by się rozpuściło. Danie podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        