Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami

Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami

Ryba na obiad? Sprawdzi się idealnie nie tylko w tradycyjne piątki i Święta – a najlepiej sięgać po nią jak najczęściej. Dlaczego? Mięso ryb to lekkostrawna alternatywa dla „zwykłego” mięsa, a do tego moc wartościowych składników odżywczych. Weźmy takiego dorsza, który jest niskokaloryczny, a dodatkowo dostarcza mnóstwa białka, jodu, czy potasu. Jak go przygotować? Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami poleca się na obiad! O piękny aromat dbają tu zioła, a surówka z marchewki i jabłka zapewnia dawkę orzeźwienia. Smacznego!

35 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

425 kcal Kalorie
27 g Białko
14 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
526 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
125 g
 dorsza
2
sztuki ziemniaków
140 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
3
łyżeczki masła
15 g

Surówka:

2
sztuki marchewki
160 g
0,5
sztuki jabłka
75 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

425 kcal Kalorie
27 g Białko
14 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
526 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 35 min.
1

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Podgotowujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania wody). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Podgotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy połową ulubionych przypraw i pieczemy przez ok. 20 minut.

3

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy drugą połową przypraw.

4

Garnek wypełniamy wodą do około połowy wysokości i zagotowujemy. Nakładamy na garnek nakładkę do gotowania na parze (możemy umieścić również patelnię z przykrywką). Umieszczamy rybę i gotujemy na parze przez ok. 20 minut. Można skorzystać z parowaru.

5

Marchew i jabłko obieramy, ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą i erytrolem.

6

Na talerz przekładamy gorącą rybę, na której rozprowadzamy masło, tak by się rozpuściło. Danie podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.