Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami
Ryba na obiad? Sprawdzi się idealnie nie tylko w tradycyjne piątki i Święta – a najlepiej sięgać po nią jak najczęściej. Dlaczego? Mięso ryb to lekkostrawna alternatywa dla „zwykłego” mięsa, a do tego moc wartościowych składników odżywczych. Weźmy takiego dorsza, który jest niskokaloryczny, a dodatkowo dostarcza mnóstwa białka, jodu, czy potasu. Jak go przygotować? Ziołowy dorsz gotowany na parze z ziemniakami poleca się na obiad! O piękny aromat dbają tu zioła, a surówka z marchewki i jabłka zapewnia dawkę orzeźwienia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
dorsza
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
Surówka: |
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Podgotowujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania wody). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.
Podgotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy połową ulubionych przypraw i pieczemy przez ok. 20 minut.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy drugą połową przypraw.
Garnek wypełniamy wodą do około połowy wysokości i zagotowujemy. Nakładamy na garnek nakładkę do gotowania na parze (możemy umieścić również patelnię z przykrywką). Umieszczamy rybę i gotujemy na parze przez ok. 20 minut. Można skorzystać z parowaru.
Marchew i jabłko obieramy, ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą i erytrolem.
Na talerz przekładamy gorącą rybę, na której rozprowadzamy masło, tak by się rozpuściło. Danie podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki.