Ziemniaki z twarogiem
Ziemniaki – świetnie sprawdzają się w roli drugoplanowej, jednak wiele osób zapomina, że równie dobrze wypadają, grając pierwsze skrzypce. Jeśli masz więc ochotę na coś lekkiego, to zamiast tradycyjnego mięsa z ziemniakami postaw na…ziemniaki z twarogiem. To orzeźwiający posiłek idealny na wiosnę i lato – a dodatkowo pełen białka, wapnia i witamin. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
514
kcal
Kalorie
57
g
Białko
5
g
Tłuszcze
63
g
Węglowodany
237
mg
Sód
5
g
Błonnik
Składniki
4
|
sztuki dużych ziemniaków
280 g
|
1
|
opakowanie twarogu
250 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu greckiego
40 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
514
kcal
Kalorie
57
g
Białko
5
g
Tłuszcze
63
g
Węglowodany
237
mg
Sód
5
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Ziemniaki gotujemy w całości, w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po przestudzeniu kroimy na połówki.
2
Twaróg mieszamy z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem.
3
Na ziemniakach układamy twaróg. Smacznego!