Zielone wegańskie naleśniki
Lekkie, roślinne naleśniki w wiosenno-letnim klimacie? Postaw na nasz przepis na zielone wegańskie naleśniki! To orzeźwiające danie świetnie sprawdzi się w ramach śniadania, kolacji albo przekąski do pracy – wybór należy do Ciebie. A dlaczego warto spróbować? Takie naleśniki nie tylko pięknie wyglądają i pysznie smakują, ale są też prawdziwą bombą składników odżywczych. Znajdziesz tu m.in. mnóstwo folianów, żelaza, beta-karotenu, witaminy C czy błonnika. Koniecznie wypróbuj, a moc koloru zielonego zawsze będzie z Tobą!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Naleśniki: |
|
2
|
sztuki naleśników wegańskich
202 g
|
150 g
|
szpinaku
|
Pasta: |
|
200 g
|
fasoli białej konserwowej
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Dodatki: |
|
40 g
|
miksu sałat
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szpinak płuczemy i blendujemy na pulpę.
Naleśniki przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-weganskie/
Przed smażeniem naleśników dodajemy do ciasta zblendowany szpinak i dokładnie mieszamy. Następnie smażymy naleśniki według instrukcji w przepisie.
Fasolę konserwową odcedzamy i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy pozostałe składniki pasty i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Warzywa kroimy w paski.
Naleśniki smarujemy pastą, następnie układamy miks sałat, pokrojone warzywa i składamy naleśniki.