Zielone pulpeciki drobiowe z jarmużem

Zielone pulpeciki drobiowe z jarmużem

Jarmuż to warzywo, które nie bez kozery zaliczane jest do rodziny „superfoods”. To wszak świetne źródło żelaza, beta-karotenu, witaminy C i wapnia. Dość powiedzieć, że już 75 g jarmużu realizuje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a wapnia jest w nim więcej…niż w mleku. Jak wykorzystać jarmuż w kuchni? Można w sałatce, smoothie, ale można też w naszym przepisie na zielone pulpeciki drobiowe z jarmużem. Ten lekki obiad to pyszna kompozycja mielonego mięsa, jarmużu i aromatycznego sosu na bazie oleju sezamowego. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 1 ocen)
Zielone pulpeciki drobiowe z jarmużem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

580 kcal Kalorie
30 g Białko
21 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
839 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
125 g
 mięsa mielonego z indyka
30 g
 jarmużu
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,49 g
0,5
łyżki mąki kukurydzianej
5 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
50 g
 ryżu białego
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki jabłka
75 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

580 kcal Kalorie
30 g Białko
21 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
839 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Jarmuż płuczemy i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Następnie drobno siekamy i studzimy.

3

W misce mieszamy: mięso mielone, jarmuż, mąkę kukurydzianą, sól i zioła prowansalskie. Z gotowego mięsa formujemy małe pulpeciki.

4

Pulpeciki układamy w naczyniu do gotowania na parze z gotującą się już wodą, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Jeśli nie mamy pewności czy mięso jest już gotowe, można przekroić jednego pulpeta i sprawdzić w samym środku czy mięso jest ścięte.

5

W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę oraz jabłko. Następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach i mieszamy z oliwą.

6

Gotowe pulpeciki przekładamy na talerz, polewamy mieszanką oleju sezamowego i sosu sojowego.

7

Pulpeciki podajemy z ryżem i surówką z marchewki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?