Zielona sałatka z wędzonym łososiem
Orzeźwiająca i pyszna mieszanka superfoods – tak mogłaby się nazywać nasza zielona sałatka z wędzonym łososiem. Znajdziesz w niej wyrazistego łososia pełnego białka, kwasów omega-3, jodu i witaminy D i to nie koniec „superskładników”. Bo smak łososia idealnie dopełniają chrupiące warzywa: ogórek, sałata i cebula. Do tego sos na bazie miodu, oliwy oraz soku z cytryny i gotowe. Nic tylko rozkoszować się smakiem!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
łososia wędzonego
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajko gotujemy na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Ogórka i cebulę kroimy w talarki lub w kostkę.
Na talerzu układamy sałatę, następnie kładziemy pokrojone warzywa, kawałki łososia oraz ćwiartki jajka.
W miseczce mieszamy miód, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz oraz posiekany koperek. Gotowym sosem polewamy składniki sałatki.
Przygotowaną sałatkę podajemy razem z pieczywem.