Zestaw sushi do lunchboxa
Kochasz sushi? Nasz przepis na zestaw sushi do lunchboxa sprawi, że smak tej japońskiej potrawy stanie się Twoim towarzyszem na przerwie w pracy. Wystarczy, że przygotujesz odpowiednie składniki – ryż, rybę, warzywa oraz sos sojowy i gotowe! Taki posiłek to nie tylko pyszna dawka doznań kulinarnych, ale też moc składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. kwasy omega-3, jod, witaminę D, polifenole i probiotyki. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu arborio
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
1
|
łyżka cukru
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
150 g
|
łososia
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
4
|
sztuki rzodkiewek
60 g
|
50 g
|
fasoli edamame
|
0,3
|
opakowania kimchi
100 g
|
Do podania: |
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu delikatnie studzimy. Przyprawiamy octem ryżowym, solą i cukrem.
Fasolę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (możemy użyć konserwowej).
Rybę kroimy na niewielkie kawałki (jeżeli nie chcesz jeść surowej ryby można ją upiec lub usmażyć).
Awokado, ogórka i rzodkiewkę kroimy w plasterki.
W lunchboxie układamy ryż, rybę, pokrojone warzywa, kimchi i fasolę.
Zjadamy z dodatkiem sosu sojowego.