Zapiekany bakłażan z mozzarellą

Zapiekany bakłażan z mozzarellą

Bakłażan to warzywo, które wielu z nas kojarzy się z kuchnią grecką – wciąż jednak rzadko używamy go w codziennym jadłospisie. A szkoda! Bo bakłażan to warzywo pełne przeciwutleniających antocyjanów, potasu czy błonnika. Dlatego jeśli masz ochotę na bakłażana, ale nie wiesz, jak go przyrządzić spieszymy z pomocą. I przepisem na zapiekany bakłażan z mozzarellą! To wyraziste danie zachwyca pysznym połączeniem miąższu bakłażana z mielonym mięsem i ciągnącym się serem mozzarella. Obiecujemy, że zakochasz się od pierwszego kęsa i już więcej nie przejdziesz obojętnie obok tego pięknego fioletowego warzywa. Smacznego!

35 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zapiekany bakłażan z mozzarellą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

407 kcal Kalorie
26 g Białko
17 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
267 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bakłażana
200 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
0,5
sztuki sera mozzarella
60 g
150 g
 mięsa mielonego z indyka
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

407 kcal Kalorie
26 g Białko
17 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
267 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 35 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Bakłażana kroimy w plastry ok. 1,5-2 cm, polewamy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bakłażana pieczemy przez ok. 15- 20 minut.

3

W tym czasie w rondelku zagotowujemy passatę z przyprawami i mięsem mielonym. Dusimy na małym lub średnim ogniu, do ugotowania mięsa.

4

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5

Na plastry bakłażana układamy sos z mięsem, następnie posypujemy startym serem i zapiekamy ponownie do rozpuszczenia sera.

6

Gotowego bakłażana posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?