Zapiekanka z makaronu białkowego i tofu

Zapiekanka z makaronu białkowego i tofu

Szukasz przepisu na obiad pełen białka? Jesteś w dobrym miejscu! Zapiekanka z makaronu białkowego i tofu to aż 43 g białka w porcji – a do tego pyszny smak i długa sytość po posiłku. Obok makaronu z soczewicy i tofu znajdziesz tu kwaskowatą passatę pomidorową, aromatyczne przyprawy i kremowy beszamel na bazie napoju sojowego. Gotowe danie to 100% roślin – i moc wapnia, żelaza czy witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zapiekanka z makaronu białkowego i tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

625 kcal Kalorie
43 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
626 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
250 g
 makaronu z soczewicy
2
opakowania tofu naturalnego
360 g
0,7
opakowania passaty pomidorowej
500 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
łyżeczka papryki więdzonej
3 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g

Beszamel:

2
łyżeczki oliwy
10 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
1
szklanka napoju sojowego
250 g
0,5
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
2
łyżki płatków drożdżowych
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

625 kcal Kalorie
43 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
626 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb góra – dół.

2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy. Tofu kruszymy rękami na mniejsze kawałki.

4

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka i lekko przezroczysta.

5

Dodajemy pokruszone tofu, mieszamy i smażymy przez 5-7 minut, aż tofu stanie się złotobrązowe.

6

Dodajemy oregano i paprykę wędzoną. Do rondla z tofu dodajemy passatę pomidorową i sos sojowy i krótko gotujemy, mieszając przez około 1 minutę.

7

Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mąkę i smażymy 1 – 2 minuty, aż delikatnie się zarumieni. Stopniowo dolewamy napój sojowy i energicznie mieszamy zawartość rondelka (najlepiej trzepaczką). Gotujemy jeszcze 3 – 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku. Dodajemy płatki drożdżowe.

8

W naczyniu żaroodpornym (wielkością dopasowanym do ilości makaronu i sosu) łączymy makaron z sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie i polewamy beszamelem.

9

Pieczemy około 20 – 25 minut, aż zapiekanka lekko zarumieni się na wierzchu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.