
Zapiekanka z makaronu białkowego i tofu
Szukasz przepisu na obiad pełen białka? Jesteś w dobrym miejscu! Zapiekanka z makaronu białkowego i tofu to aż 43 g białka w porcji – a do tego pyszny smak i długa sytość po posiłku. Obok makaronu z soczewicy i tofu znajdziesz tu kwaskowatą passatę pomidorową, aromatyczne przyprawy i kremowy beszamel na bazie napoju sojowego. Gotowe danie to 100% roślin – i moc wapnia, żelaza czy witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
makaronu z soczewicy
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki więdzonej
3 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
Beszamel: |
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
1
|
szklanka napoju sojowego
250 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
2
|
łyżki płatków drożdżowych
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb góra – dół.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy. Tofu kruszymy rękami na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka i lekko przezroczysta.
Dodajemy pokruszone tofu, mieszamy i smażymy przez 5-7 minut, aż tofu stanie się złotobrązowe.
Dodajemy oregano i paprykę wędzoną. Do rondla z tofu dodajemy passatę pomidorową i sos sojowy i krótko gotujemy, mieszając przez około 1 minutę.
Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mąkę i smażymy 1 – 2 minuty, aż delikatnie się zarumieni. Stopniowo dolewamy napój sojowy i energicznie mieszamy zawartość rondelka (najlepiej trzepaczką). Gotujemy jeszcze 3 – 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku. Dodajemy płatki drożdżowe.
W naczyniu żaroodpornym (wielkością dopasowanym do ilości makaronu i sosu) łączymy makaron z sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie i polewamy beszamelem.
Pieczemy około 20 – 25 minut, aż zapiekanka lekko zarumieni się na wierzchu.