Pomidorowo serowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Makaron, ser i pomidory to niezawodne połączenie, które uwielbiają zarówno starsi, jak i młodsi. A jeśli masz ochotę na pełnowartościowy posiłek, który smakowo można podciągnąć pod zdrowy fast food, to mamy coś dla Ciebie. Konkretnie: pomidorowo serowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem poleca się na obiad! Ciągnący ser idealnie komponuje się w niej z kwaskowatym pomidorem, delikatnym mięsem z kurczaka i pełnymi witamin warzywami. A efektem jest posiłek pełen wartościowych składników odżywczych i smaku, a także bardzo sycący. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
plastry imbiru
15 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
400 g
|
piersi z kurczaka
|
1,5
|
szklanki przecieru pomidorowego
380 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron 2-3 min krócej niż jest podane na opakowaniu.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobieg.
Rozgrzewamy patelnię z połową oliwy i podsmażamy pokrojoną cebulę, po 2 minutach dodajemy posiekany czosnek i imbir.
Po 5 minutach dodajemy drobno posiekaną paprykę i marchewkę. Podsmażamy kolejne 10 minut.
Ściągamy warzywa z patelni na talerz. Wlewamy na patelnię drugą połowę oliwy i podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka przez 3-4 minuty.
Dodajemy na patelnię warzywa, makaron i pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 20 minut.
Mozzarellę ścieramy na tarce. Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i obsypujemy danie mozzarellą.
Przykrywamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut.