Przepisy  Dania główne
 Mięso 
 Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą
      Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą
Nie masz pomysłu na przemycenie warzyw do jadłospisu? Nasza zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą pomoże rozwiązać Twój problem! Pełna witaminy C papryka to perfekcyjna baza do farszu — my proponujemy dodać do niego ryż brązowy, kurczaka, fasolę i świeże warzywa. Wystarczy, że całość doprawisz lekko ostrymi przyprawami, dodasz passatę pomidorową i gotowe! Spróbuj koniecznie, a jadłospis pełen warzyw stanie się Twoją codziennością.
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               ryżu basmati
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka papryki zielonej
             
                          
                170 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,1
           
         | 
        
           
              opakowania passaty pomidorowej
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,3
           
         | 
        
           
              opakowania kukurydzy konserwowej
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            80 g 
           
         | 
        
           
               czerwonej fasoli konserwowej
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              garści kolendry świeżej
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kuminu
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka papryki
             
                          
                170 g
               
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki czosnku granulowanego
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Kroimy paprykę zieloną, cebulę i czosnek. W rondelku rozgrzewamy połowę oliwy i dusimy na niej pokrojone wcześniej warzywa.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy passatę, odcedzoną kukurydzę, odcedzoną fasolę i całość zagotowujemy.
Do zagotowanych warzyw dodajemy ryż, całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną kolendrą, kminem rzymskim następnie ponownie mieszamy.
Paprykę czerwoną kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy ją przygotowanym farszem.
Kurczaka przyprawiamy solą pieprzem, czosnkiem i skrapiamy pozostałą oliwą.
Naczynie, na którym będziemy piec, wykładamy papierem do pieczenia, układamy faszerowaną paprykę, przyprawionego kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 °C przez ok. 20 – 40 minut.
Upieczonego kurczaka podajemy z faszerowaną papryką.
Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.