Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą
Nie masz pomysłu na przemycenie warzyw do jadłospisu? Nasza zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą pomoże rozwiązać Twój problem! Pełna witaminy C papryka to perfekcyjna baza do farszu — my proponujemy dodać do niego ryż brązowy, kurczaka, fasolę i świeże warzywa. Wystarczy, że całość doprawisz lekko ostrymi przyprawami, dodasz passatę pomidorową i gotowe! Spróbuj koniecznie, a jadłospis pełen warzyw stanie się Twoją codziennością.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
80 g
|
0,3
|
opakowania kukurydzy konserwowej
80 g
|
80 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
50 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Kroimy paprykę zieloną, cebulę i czosnek. W rondelku rozgrzewamy połowę oliwy i dusimy na niej pokrojone wcześniej warzywa.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy passatę, odcedzoną kukurydzę, odcedzoną fasolę i całość zagotowujemy.
Do zagotowanych warzyw dodajemy ryż, całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną kolendrą, kminem rzymskim następnie ponownie mieszamy.
Paprykę czerwoną kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy ją przygotowanym farszem.
Kurczaka przyprawiamy solą pieprzem, czosnkiem i skrapiamy pozostałą oliwą.
Naczynie, na którym będziemy piec, wykładamy papierem do pieczenia, układamy faszerowaną paprykę, przyprawionego kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 °C przez ok. 20 – 40 minut.
Upieczonego kurczaka podajemy z faszerowaną papryką.
Smacznego!