Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą

Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą

Nie masz pomysłu na przemycenie warzyw do jadłospisu? Nasza zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą pomoże rozwiązać Twój problem! Pełna witaminy C papryka to perfekcyjna baza do farszu — my proponujemy dodać do niego ryż brązowy, kurczaka, fasolę i świeże warzywa. Wystarczy, że całość doprawisz lekko ostrymi przyprawami, dodasz passatę pomidorową i gotowe! Spróbuj koniecznie, a jadłospis pełen warzyw stanie się Twoją codziennością.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

553 kcal Kalorie
27 g Białko
10 g Tłuszcze
96 g Węglowodany
566 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
50 g
 ryżu basmati
1
sztuka papryki zielonej
170 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,1
opakowania passaty pomidorowej
80 g
0,3
opakowania kukurydzy konserwowej
80 g
80 g
 czerwonej fasoli konserwowej
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
sztuka papryki
170 g
50 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

553 kcal Kalorie
27 g Białko
10 g Tłuszcze
96 g Węglowodany
566 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Kroimy paprykę zieloną, cebulę i czosnek. W rondelku rozgrzewamy połowę oliwy i dusimy na niej pokrojone wcześniej warzywa.

3

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy passatę, odcedzoną kukurydzę, odcedzoną fasolę i całość zagotowujemy.

4

Do zagotowanych warzyw dodajemy ryż, całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną kolendrą, kminem rzymskim następnie ponownie mieszamy.

5

Paprykę czerwoną kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy ją przygotowanym farszem.

6

Kurczaka przyprawiamy solą pieprzem, czosnkiem i skrapiamy pozostałą oliwą.

7

Naczynie, na którym będziemy piec, wykładamy papierem do pieczenia, układamy faszerowaną paprykę, przyprawionego kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 °C przez ok. 20 – 40 minut.

8

Upieczonego kurczaka podajemy z faszerowaną papryką.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.