Zapiekana jaglanka z jabłkiem

Zapiekana jaglanka z jabłkiem

Pieczony ryż z jabłkami to prawdziwa klasyka – przyszedł jednak czas by nieco ją odświeżyć. Na scenę wkracza więc ona: zapiekana jaglanka z jabłkiem. Jej sekret? Tkwi w fakcie, że poza tradycyjnymi składnikami takimi jak mleko, jabłko i cynamon, główną rolę gra tu pełna żelaza i witamin kasza jaglana. Całość dopełniają jeszcze chrupiące orzechy laskowe, a o odpowiedni poziom słodyczy dba bezkaloryczny erytrytol. Koniecznie wypróbuj i ciesz się klasyką w nowoczesnym wydaniu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 2 ocen)
Zapiekana jaglanka z jabłkiem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

523 kcal Kalorie
16 g Białko
15 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
99 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jaglanej
1,6
szklanki mleka
400 g

Mus:

4
sztuki jabłek
600 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Do podania:

30 g
 orzechów laskowych

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

523 kcal Kalorie
16 g Białko
15 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
99 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.

2

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (ok. 15 min). Jeżeli kasza wchłonie całe mleko dodajemy odrobinę wody, aby się nie przypaliła.

3

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy cynamon i erytrol, mieszamy.

4

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: kaszę, jabłka, kaszę i jabłka. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut.

5

Przed podaniem posypujemy orzechami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.