Zapiekana jaglanka z jabłkiem
Pieczony ryż z jabłkami to prawdziwa klasyka – przyszedł jednak czas by nieco ją odświeżyć. Na scenę wkracza więc ona: zapiekana jaglanka z jabłkiem. Jej sekret? Tkwi w fakcie, że poza tradycyjnymi składnikami takimi jak mleko, jabłko i cynamon, główną rolę gra tu pełna żelaza i witamin kasza jaglana. Całość dopełniają jeszcze chrupiące orzechy laskowe, a o odpowiedni poziom słodyczy dba bezkaloryczny erytrytol. Koniecznie wypróbuj i ciesz się klasyką w nowoczesnym wydaniu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jaglanej
|
1,6
|
szklanki mleka
400 g
|
Mus: |
|
4
|
sztuki jabłek
600 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Do podania: |
|
30 g
|
orzechów laskowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (ok. 15 min). Jeżeli kasza wchłonie całe mleko dodajemy odrobinę wody, aby się nie przypaliła.
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy cynamon i erytrol, mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: kaszę, jabłka, kaszę i jabłka. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut.
Przed podaniem posypujemy orzechami.