Wytrawny omlet z warzywami i suszonymi pomidorami
Omlet to absolutna klasyka śniadaniowo-kolacyjnej kuchni. Jeżeli i Ty uwielbiasz to cudownie sycące danie na bazie jajek, nasz wytrawny omlet z warzywami i suszonymi pomidorami z pewnością Ci posmakuje. Spróbuj, a obiecujemy, że dostarczy Ci on mnóstwa energii i niezbędnych składników odżywczych. Jakich? Między innymi folianów, witaminy C, żelaza i beta-karotenu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki pomidora suszonego
40 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
100 g
|
brokułu
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego (lub oleju z suszonych pomidorów)
10 g
|
25 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Suszone pomidory kroimy w paski, cukinie w pół-plastry, brokuła dzielimy na różyczki.
Do miski wybijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko miksujemy razem na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone pomidory, cukinię i brokuła. Podsmażamy. Dodajemy szpinak.
Uduszone warzywa zalewamy masą jajeczną. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
Smacznego!