Wysokobiałkowy serniczek
Lubisz łączyć przyjemne z pożytecznym? Postaw na wysokobiałkowy serniczek, czyli deser idealny dla osób, które szukają czegoś słodkiego, ale jednocześnie sycącego i bogatego w składniki odżywcze. Znajdziesz tu bowiem aż 27 g białka, a do tego moc polifenoli, wapń, żelazo czy witaminę B2. I co najlepsze – ten prosty przepis wymaga użycia jedynie 6 składników. Jest więc perfekcyjny dla zapracowanych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
|
2
|
opakowania skyru waniliowego
300 g
|
|
8
|
łyżeczek budyniu w proszku
40 g
|
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
Do podania: |
|
|
100 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (góra-dół) lub 160°C (termoobieg).
W dużej misce umieszczamy skyr waniliowy.
Do skyru dodajemy jajka, budyń, proszek do pieczenia i erytrol (wedle uznania). Blendujemy do połączenia składników.
Kokilki (8 cm średnica) lub większą blaszkę (18 cm x 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wstawiamy foremki z masą serową do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na środkowej półce. Pieczemy przez 30-40 minut (wierzch serniczka powinien być zarumieniony, a środek ścięty i sprężysty).
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki, pozostawiając serniczek w środku na kolejne 10 minut do przestygnięcia. Zapobiegnie to zbyt szybkiemu opadnięciu.
Serniczek podajemy z owocami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.