Wołowina w sosie pomidorowym

Wołowina w sosie pomidorowym

Masz ochotę na odrobinę klasyki w kuchni? Wołowina w sosie pomidorowym będzie świetnym wyborem! Ten prosty przepis dostarczy Ci mnóstwa żelaza i witaminy B12, będzie też bardzo dobrym źródłem białka. To idealny wybór dla tych, którzy uwielbiają tradycyjne smaki – i proste przepisy. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,40/5
(z 5 ocen)
Wołowina w sosie pomidorowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

515 kcal Kalorie
27 g Białko
25 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
106 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 makaronu spaghetti
400 g
 wołowiny mielonej
1
sztuka cebuli
80 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
0,7
opakowania passaty pomidorowej
500 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka bazylii
4 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

515 kcal Kalorie
27 g Białko
25 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
106 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.

2

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.

3

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, wrzucamy mięso i smażymy około 6–8 minut, aż straci surowy kolor. Doprawiamy bazylią suszoną, suszonym rozmarynem oraz pieprzem według uznania.

4

Na tę samą patelnię dodajemy cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli, podsmażamy przez około 3 minuty na średnim ogniu do zeszklenia. Wlewamy na patelnię passatę pomidorową i mieszamy.

5

Dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy jeszcze opcjonalnie solą oraz pieprzem według własnego smaku.

6

Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę gorącej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. W przypadku zbyt płynnego sosu odkrywamy pokrywkę i gotujemy chwilę na średnim ogniu, aby nadmiar płynu odparował.

7

Na talerzu układamy makaron i sos z mięsem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera