Wołowina w sosie pomidorowym
Masz ochotę na odrobinę klasyki w kuchni? Wołowina w sosie pomidorowym będzie świetnym wyborem! Ten prosty przepis dostarczy Ci mnóstwa żelaza i witaminy B12, będzie też bardzo dobrym źródłem białka. To idealny wybór dla tych, którzy uwielbiają tradycyjne smaki – i proste przepisy. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu spaghetti
|
400 g
|
wołowiny mielonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Wołowinę smażymy kilka minut, posypujemy bazylią, rozmarynem i pieprzem. Przekładamy mięso do garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Po chwili zalewamy passatą pomidorową i przekładamy do garnka z mięsem.
Mięso dusimy przez 45 minut na małym ogniu.
Mięso podajemy z makaronem.