
Wołowina w sosie pomidorowym
Masz ochotę na odrobinę klasyki w kuchni? Wołowina w sosie pomidorowym będzie świetnym wyborem! Ten prosty przepis dostarczy Ci mnóstwa żelaza i witaminy B12, będzie też bardzo dobrym źródłem białka. To idealny wybór dla tych, którzy uwielbiają tradycyjne smaki – i proste przepisy. Spróbuj koniecznie!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
makaronu spaghetti
|
400 g
|
wołowiny mielonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, wrzucamy mięso i smażymy około 6–8 minut, aż straci surowy kolor. Doprawiamy bazylią suszoną, suszonym rozmarynem oraz pieprzem według uznania.
Na tę samą patelnię dodajemy cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli, podsmażamy przez około 3 minuty na średnim ogniu do zeszklenia. Wlewamy na patelnię passatę pomidorową i mieszamy.
Dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy jeszcze opcjonalnie solą oraz pieprzem według własnego smaku.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę gorącej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. W przypadku zbyt płynnego sosu odkrywamy pokrywkę i gotujemy chwilę na średnim ogniu, aby nadmiar płynu odparował.
Na talerzu układamy makaron i sos z mięsem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.