Wołowina w sosie pomidorowym
Masz ochotę na odrobinę klasyki w kuchni? Wołowina w sosie pomidorowym będzie świetnym wyborem! Ten prosty przepis dostarczy Ci mnóstwa żelaza i witaminy B12, będzie też bardzo dobrym źródłem białka. To idealny wybór dla tych, którzy uwielbiają tradycyjne smaki – i proste przepisy. Spróbuj koniecznie!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               makaronu spaghetti
             
                       | 
          
| 
           
            400 g 
           
         | 
        
           
               wołowiny mielonej
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                24 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka papryczki chilli
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,7
           
         | 
        
           
              opakowania passaty pomidorowej
             
                          
                500 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka bazylii
             
                          
                4 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka rozmarynu
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, wrzucamy mięso i smażymy około 6–8 minut, aż straci surowy kolor. Doprawiamy bazylią suszoną, suszonym rozmarynem oraz pieprzem według uznania.
Na tę samą patelnię dodajemy cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli, podsmażamy przez około 3 minuty na średnim ogniu do zeszklenia. Wlewamy na patelnię passatę pomidorową i mieszamy.
Dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy jeszcze opcjonalnie solą oraz pieprzem według własnego smaku.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę gorącej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. W przypadku zbyt płynnego sosu odkrywamy pokrywkę i gotujemy chwilę na średnim ogniu, aby nadmiar płynu odparował.
Na talerzu układamy makaron i sos z mięsem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.