
Wołowa zupa gulaszowa
Rozgrzewa, syci, a dodatkowo jest delikatna dla żołądka – wołowa zupa gulaszowa poleca się na obiad! Soczysta, aromatyczna wołowina łączy się tu z warzywami korzeniowymi, koncentratem pomidorowym i przyprawami tworząc pełnowartościowy, lekki przepis na obiad. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu aż 40 g białka w porcji, a do tego moc żelaza, potasu czy polifenoli. Smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
polędwicy wołowej
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy mięso w niewielką kostkę, o boku około 2 cm.
Do garnka wlewamy bulion warzywny i wrzucamy do niego pokrojone mięso. Gotujemy całość na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 30 minut.
W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę ok. 1 cm.
Po 30 minutach gotowania mięsa dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy zupę na małym ogniu przez kolejne 20 minut, do momentu, gdy warzywa zmiękną.
Dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy, erytrol, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, w trakcie gotowania stopniowo dolewamy niewielką ilość wody.
Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę przelewamy do miseczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.