
Wegetariańska kanapka drwala
Nie ma chyba bardziej charakterystycznego, zimowego fast-foodu niż kanapka drwala. Jeżeli jednak na co dzień nie jadasz mięsa, nie musisz czuć się wykluczona – wegetariańska kanapka drwala to świetna propozycja na ten przedświąteczny okres (i nie tylko!). Zamiast klasycznego burgera z wołowiną, nasz przepis zawiera wegetariański kotlet na bazie soczewicy, uzupełniony, mieszanką serów, sosem i przyprawami. Spróbuj koniecznie!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
ser panierowany:
sos:
wege kotlet:
dodatki:
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mozzarellę przecinamy na pół, nadmiar wody odciskamy w ręcznik papierowy. Ser obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni.
Składniki na kotleciki (soczewicę, cebulę, czosnek, nasiona słonecznika, sos sojowy, olej, bułkę tartą, sól i pieprz) blendujemy i formujemy kotleciki nieco większe niż bułka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni.
Łączymy składniki na sos i dodajemy startego ogórka.
Bułki z wierzchu obsypujemy serem i wkładamy do piekarnika.
Składamy burgera – na dół bułki układamy ser, wege kotlety i sałatę. Przykrywamy drugą bułką posmarowaną sosem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
