Wege zupa jarzynowa z tofu

Wege zupa jarzynowa z tofu

Zupa pena białka? Wege zupa jarzynowa z tofu poleca się na obiad! W jej porcji znajdziesz aż 24 g białka i 13 g błonnika – taki posiłek na długo zaspokoi więc Twój apetyt. Ale to nie koniec jego zalet – bo połączenie ciecierzycy, cukinii, groszku, marchewki, ziemniaków, tofu i aromatycznych przypraw dostarcza także mocy innych składników odżywczych. Jakich? M.in. mnóstwa żelaza, magnezu, wapnia, folianów, beta-karotenu czy potasu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wege zupa jarzynowa z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
24 g Białko
15 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2175 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
opakowania groszku konserwowego
120 g
1
sztuka marchewki
80 g
120 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
1
opakowanie tofu wędzonego
180 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
24 g Białko
15 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2175 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Cukinię, ziemniaki, tofu i marchew kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę oraz groszek odcedzamy.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy ziemniaki oraz marchew i podsmażamy całość przez ok. 5 minut, stale mieszając.

3

Do garnka dokładamy cukinię i zalewamy wszystko bulionem. Doprawiamy przyprawami wedle uznania.

4

Zupę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Nie wyłączamy palnika

5

W czasie gotowania zupy podsmażamy tofu na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.

6

Po 15 minutach gotowania zupy dodajemy groszek, ciecierzycę i tofu. Ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut.

7

Przygotowaną zupę przelewamy do talerza.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.