Wege zupa jarzynowa z tofu
Zupa pena białka? Wege zupa jarzynowa z tofu poleca się na obiad! W jej porcji znajdziesz aż 24 g białka i 13 g błonnika – taki posiłek na długo zaspokoi więc Twój apetyt. Ale to nie koniec jego zalet – bo połączenie ciecierzycy, cukinii, groszku, marchewki, ziemniaków, tofu i aromatycznych przypraw dostarcza także mocy innych składników odżywczych. Jakich? M.in. mnóstwa żelaza, magnezu, wapnia, folianów, beta-karotenu czy potasu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
opakowania groszku konserwowego
120 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię, ziemniaki, tofu i marchew kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę oraz groszek odcedzamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy ziemniaki oraz marchew i podsmażamy całość przez ok. 5 minut, stale mieszając.
Do garnka dokładamy cukinię i zalewamy wszystko bulionem. Doprawiamy przyprawami wedle uznania.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Nie wyłączamy palnika
W czasie gotowania zupy podsmażamy tofu na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Po 15 minutach gotowania zupy dodajemy groszek, ciecierzycę i tofu. Ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut.
Przygotowaną zupę przelewamy do talerza.