Wege tortilla z gyrosem
Wegański obiad w greckim klimacie? Wege tortilla z gyrosem będzie strzałem w dziesiątkę! Soczysty roślinny gyros i świeże, chrupiące warzywa zamknięte w tortilli to bowiem przepis na prawdziwie greckie lato na talerzu. Danie to bogate jest w błonnik pokarmowy, roślinne białko, antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie czekaj, wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
557
kcal
Kalorie
21
g
Białko
33
g
Tłuszcze
42
g
Węglowodany
453
mg
Sód
9
g
Błonnik
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
|
1
|
opakowanie gyrosa roślinnego
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
557
kcal
Kalorie
21
g
Białko
33
g
Tłuszcze
42
g
Węglowodany
453
mg
Sód
9
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Gyros roślinnego podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
2
Tortille smarujemy majonezem i ketchupem.
3
Na plackach układamy sałatę, kawałki warzywa i roślinnego gyrosa. Zawijamy.
4
Zwiniętą tortillę możemy podgrzać na rozgrzanej, suchej patelni.