
Wege pizza
Czy pizza może być daniem wegańskim? Jak najbardziej! Nasza wege pizza to super pomysł na zdrowy i pożywny obiad oparty w 100% na składnikach pochodzenia roślinnego. Jej inne zalety? Mnóstwo witamin z grupy B, błonnika i składników mineralnych. Smacznego!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto na pizzę: |
|
19,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
290 g
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
0,9
|
szklanki wody
220 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Dodatki: |
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
0,3
|
opakowania passaty
200 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
300 g
|
fenkuła
|
170 g
|
ciecierzycy ugotowanej
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
30 g
|
migdałów
|
2,5
|
sztuki oliwek zielonych
100 g
|
50 g
|
szpinaku
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: drożdże, ciepłą wodę (ok. 37-42 stopnie), cukier, łyżkę mąki. Ostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Blat i pizzę możemy delikatnie podsypać mąką.
Odsączamy ciecierzycę, fenkuła oraz cebulę czerwoną cienko kroimy, migdały blendujemy.
Sos: Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek z passatą. Doprawiamy bazylią świeżą.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto rozciągamy na papierze do pieczenia, na cieście rozprowadzamy sos i układamy dodatki.
Przekładamy na rozgrzaną blaszkę piekarnika i pieczemy przez około 13- 15 minut.
Przed podaniem posypujemy migdałami, oliwkami oraz szpinakiem.