Wege gulasz z seitanem

Wege gulasz z seitanem

Szybki i rozgrzewający obiad? Wege gulasz z seitanem! To kolorowe, aromatyczne danie to ogrom warzyw – marchewka, cukinia, pieczarki, pomidory, cebula i czosnek. Dodatek seitanu wzbogaca posiłek w roślinne białko, a pieczywo – w błonnik pokarmowy i witaminy z grupy B. Jest to przepis idealny na obiad w chłodny, zimowy dzień – świetnie rozgrzeje i na długo zapewni sytość. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wege gulasz z seitanem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

603 kcal Kalorie
71 g Białko
13 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
4051 mg Sód
19 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania seitanu instant
75 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka cukinii
200 g
8
sztuk pieczarek
160 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

603 kcal Kalorie
71 g Białko
13 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
4051 mg Sód
19 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub używamy gotowego. Kroimy seitan na kawałki wielkości kęsa i podsmażamy na suchej, nieprzywierającej patelni do zrumienienia.

2

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.

3

Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Marchew, cukinię i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

4

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy marchew, cukinię i pieczarki. Smażymy przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.

5

Po tym czasie do garnka wlewamy pomidory z puszki i bulion warzywny, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy erytrolem, papryką wędzoną, papryką ostrą, majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania.

6

Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie.

7

Wrzucamy podsmażony wcześniej seitan do gulaszu. Mieszamy i gotujemy razem przez kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.

8

Gotowy gulasz przekładamy do miski i podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.