Wege gulasz z seitanem
Szybki i rozgrzewający obiad? Wege gulasz z seitanem! To kolorowe, aromatyczne danie to ogrom warzyw – marchewka, cukinia, pieczarki, pomidory, cebula i czosnek. Dodatek seitanu wzbogaca posiłek w roślinne białko, a pieczywo – w błonnik pokarmowy i witaminy z grupy B. Jest to przepis idealny na obiad w chłodny, zimowy dzień – świetnie rozgrzeje i na długo zapewni sytość. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
8
|
sztuk pieczarek
160 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub używamy gotowego. Kroimy seitan na kawałki wielkości kęsa i podsmażamy na suchej, nieprzywierającej patelni do zrumienienia.
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Marchew, cukinię i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy marchew, cukinię i pieczarki. Smażymy przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.
Po tym czasie do garnka wlewamy pomidory z puszki i bulion warzywny, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy erytrolem, papryką wędzoną, papryką ostrą, majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania.
Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie.
Wrzucamy podsmażony wcześniej seitan do gulaszu. Mieszamy i gotujemy razem przez kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.
Gotowy gulasz przekładamy do miski i podajemy z pieczywem.