Wegańskie placuszki owsiane

Wegańskie placuszki owsiane

Czy wiesz, że mąka owsiana jest świetnym źródłem cynku, żelaza, magnezu i witaminy B1? A to nie wszystko, bo znajdziesz w niej także beta-glukany o korzystnym wpływie na zdrowie układu krążenia i jelita. Nie masz pojęcia, jak wykorzystać mąkę owsianą w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie placuszki owsiane! To proste danie idealnie sprawdzi się w ramach słodkiego śniadania, kolacji albo podwieczorku. Smacznego!

 

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
2,93/5
(z 14 ocen)
Wegańskie placuszki owsiane
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

401 kcal Kalorie
20 g Białko
17 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
668 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
4
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
50 g
1
łyżka odżywki białkowej
10 g
0,5
szklanki napoju sojowego
125 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

do podania:

100 g
 malin

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

401 kcal Kalorie
20 g Białko
17 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
668 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mieszamy wszystkie składniki na placuszki (mąkę, odżywkę, napój sojowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, sól).

2

Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy małymi porcjami, pozostawiając odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do ścięcia smażonej strony, nie poruszając patelnią. Placuszki przewracamy na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę do zarumienienia.

3

Podajemy z malinami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?