Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw
Lubisz naleśniki? Choć tradycyjnie w swoim składzie zawierają mleko i jaja to smakują doskonale również w wersji wegańskiej. Nie martw się konsystencją. W naszej wersji wychodzą zawsze — mają idealną konsystencję. Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw sprawdzą się idealne na obiad, a dodatkowo w łatwy sposób przygotujesz kilka porcji na zapas. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,6
|
szklanki napoju sojowego
150 g
|
3,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
60 g
|
czerwonej fasoli np. konserwowej
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
sos: |
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
1
|
ząbek czosnek
6 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy mikser i naczynie, w którym będziemy miksować. Do naczynia dodajemy napój roślinny, mąkę, sól i olej. Całość dokładnie miksujemy, aby nie było grudek.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy go po całej patelni, aby ją natłuścić, ale zarazem, by olej nie pływał na patelni.
Tak przygotowana patelnię rozgrzewamy mocno na palniku i wylewamy na nią cienką warstwę ciasta, starając się rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Naleśnik przekładamy na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie i lekko zarumieni.
Na patelni z oliwą dusimy posiekane, czosnek, cebulę i paprykę. Fasolę czerwoną odcedzamy, przekładamy do naczynia i dodajemy odrobinę wody, oliwę, sól, pieprz, kmin rzymski, sok z cytryny i wszystko miksujemy. Do zmiksowanej pasty dodajemy uduszone wcześniej warzywa i wszystko mieszamy.
Robimy sos do naleśników: mieszamy majonez, wodę, czosnek, szczypiorek i sok z cytryny. Mieszamy.
Do naleśnika nakładamy pastę z fasoli, zawijamy, podajemy z sosem. Smacznego!