Wegańskie kotlety mielone z ziemniakami i mizerią
Kotlety mielone – możesz je wykonać klasycznie, z mięsa wieprzowego, ale także z drobiu lub…z samych produktów roślinnych! My proponujemy wegańskie kotlety mielone z ziemniakami i mizerią wykonane na bazie soi – a konkretnie, granulatu sojowego. Dzięki temu kotlety są bogate w białko, żelazo, magnez i wapń, a w teksturze i smaku nie ustępują oryginałowi. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
granulatu sojowego
|
1,2
|
szklanki wody
300 g
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
5
|
łyżek bułki tartej
50 g
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu roślinnego
60 g
|
0,5
|
łyżki octu jabłkowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę.
Granulat sojowy i cebulę zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na chwilę.
Granulat odcedzamy na sitku, studzimy.
Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, kmin. Mieszamy. Formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości.
Ogórka obieramy, kroimy na plastry. Dodajemy: jogurt, ocet, sól oraz pieprz. Mieszamy.
Kotleciki podajemy z ziemniakami i mizerią.