Wegański mac and cheese

Wegański mac and cheese

Mac and cheese to sztandarowa potrawa kuchni amerykańskiej, uwielbiana ze względu na smak i charakterystyczną teksturę, która wciąga niczym najlepszy serial. Ale czy wiesz, że mac and cheese można przygotować także w wersji wege? Serio! A nasz przepis na wegański mac and cheese jest na to dowodem! Zamiast sera, o niepowtarzalne doznania smakowe dbają tu m.in. orzechy nerkowca, płatki drożdżowe i pasta miso. Do tego warzywa: brokuły, cebula, marchewka oraz soczewica i gotowe. Pyszny posiłek pełen białka, witamin i składników mineralnych już na Ciebie czeka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegański mac and cheese
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

614 kcal Kalorie
31 g Białko
10 g Tłuszcze
97 g Węglowodany
205 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki
400 g
 makaronu
1
sztuka cebuli
80 g
2
sztuki marchewki
160 g
35 g
 orzechów nerkowca
100 g
 soczewicy czerwonej
1,2
szklanki napoju sojowego
300 g
7
łyżek płatków drożdżowych
35 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka pasty miso
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
400 g
 brokuła

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

614 kcal Kalorie
31 g Białko
10 g Tłuszcze
97 g Węglowodany
205 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie lub na parze.

2

Obieramy i kroimy warzywa. Cebulę kroimy na ósemki, marchew na 2 cm plastry.

3

Do garnka wkładamy cebulę, marchewkę, nerkowce i soczewicę. Dolewamy wodę – tak aby wszystkie warzywa swobodnie pływały. Gotujemy ok 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Odcedzamy.

4

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy ok. pół szklanki wody z gotowania.

5

Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy ugotowane warzywa z orzechami, napój sojowy, płatki drożdżowe, przyprawy, pastę miso i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku przyprawami, jeśli jakichś brakuje.

6

Sos przekładamy do ugotowanego i odcedzonego makaronu i podgrzewamy ok 2 – 3 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę z gotowania makaronu.

7

Makaron przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, podajemy z ugotowanym brokułem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?