Wegańska zupa z soczewicy ze skwarkami z tempehu

Wegańska zupa z soczewicy ze skwarkami z tempehu

Rozgrzewająca, sycąca i kreatywna – wegańska zupa z soczewicy ze skwarkami z tempehu poleca się na obiad! Ten prosty przepis łączy w sobie aromatyczny, pełen przypraw bulion, marchewkę, cebulę, soczewicę i passatę pomidorową, która nadaje zupie lekkiej kwaskowatości. Prawdziwym hitem są jednak skwarki. A konkretnie – skwarki ze smażonego tempehu marynowanego w syropie klonowym, wędzonej papryce i sosie sojowym. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańska zupa z soczewicy ze skwarkami z tempehu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

579 kcal Kalorie
44 g Białko
19 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1907 mg Sód
19 g Błonnik

Składniki
150 g
 soczewicy zielonej
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,2
opakowania passaty pomidorowej
125 g
3
szklanki bulionu
750 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Skwarki z tempehu:

2
porcje tempehu
200 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
1,5
łyżeczki syropu klonowego
15 g
2
łyżeczki oleju
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

579 kcal Kalorie
44 g Białko
19 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1907 mg Sód
19 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Podsmażamy posiekaną cebulę w dużym, dobrze rozgrzanym rondlu z nieprzywierającą powierzchnią, aż stanie się przezroczysta. Dodajemy czosnek, kmin rzymski, wędzoną paprykę i kurkumę, smażymy przez 30 sekund, aż przyprawy uwolnią swój aromat.

2

Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, soczewicę, passatę pomidorową i bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15–20 minut, aż soczewica i marchew będą miękkie.

3

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy lekko zblendować zupę, jeśli chcemy, aby była bardziej kremowa, ale część składników warto zostawić w całości dla tekstury. Jeśli całościowo zblendujemy zupę, opcjonalnie dolewamy odrobinę gorącej wody, aby uzyskać krem o preferowanej gęstości.

4

Przygotowanie skwarek z tempehu:

5

Tempeh kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i wędzoną paprykę. Dodajemy tempeh do marynaty i mieszamy, aby dobrze się pokrył.

6

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tempeh na średnim ogniu, aż kawałki będą złociste i chrupiące (około 5–7 minut).

7

Zupę nalewamy do misek, posypujemy chrupiącymi skwarkami z tempehu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.