Wegańska sałatka Cobb
Sałatka Cobb to popularne danie kuchni amerykańskiej, zwykle przygotowywane na bazie świeżych warzyw, sera, kurczaka, jajek i boczku. Ale „zwykle” nie znaczy „zawsze” – a nasza wegańska sałatka Cobb udowadnia, że wersja w 100% roślinna też jest pyszna! Ten prosty przepis to nic innego jak mieszanka świeżych warzyw z wegańskimi źródłami białka (tofu i ciecierzycą) oraz sosem na bazie musztardy, octu, oliwy i miodu. Całość dostarcza mocy żelaza, magnezu, witaminy C, folianów oraz błonnika i idealnie sprawdzi się w roli orzeźwiającego obiadu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
miksu sałat
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ciecierzycę i kukurydzę odcedzamy.
Tofu kroimy w kostkę.
W jednej misce umieszczamy tofu i ciecierzycę, dodajemy sól, paprykę wędzoną i paprykę słodką, dokładnie mieszamy. Tofu i ciecierzycę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut do chrupkości i zarumienienia.
Ogórka i cebulę kroimy w kostkę, pomidorki na mniejsze kawałki.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
W misce układamy miks sałat, pokrojone warzywa, kukurydzę, ciecierzycę i tofu. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.