Wegańska sałatka Cobb

Wegańska sałatka Cobb

Sałatka Cobb to popularne danie kuchni amerykańskiej, zwykle przygotowywane na bazie świeżych warzyw, sera, kurczaka, jajek i boczku. Ale „zwykle” nie znaczy „zawsze” – a nasza wegańska sałatka Cobb udowadnia, że wersja w 100% roślinna też jest pyszna! Ten prosty przepis to nic innego jak mieszanka świeżych warzyw z wegańskimi źródłami białka (tofu i ciecierzycą) oraz sosem na bazie musztardy, octu, oliwy i miodu. Całość dostarcza mocy żelaza, magnezu, witaminy C, folianów oraz błonnika i idealnie sprawdzi się w roli orzeźwiającego obiadu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,33/5
(z 18 ocen)
Wegańska sałatka Cobb
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

621 kcal Kalorie
26 g Białko
23 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
1764 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
50 g
 miksu sałat
120 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g
0,5
sztuki ogórka świeżego
75 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
2
szczypty soli
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g

Dressing:

2
łyżeczki musztardy
20 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
1
łyżka octu winnego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

621 kcal Kalorie
26 g Białko
23 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
1764 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ciecierzycę i kukurydzę odcedzamy.

3

Tofu kroimy w kostkę.

4

W jednej misce umieszczamy tofu i ciecierzycę, dodajemy sól, paprykę wędzoną i paprykę słodką, dokładnie mieszamy. Tofu i ciecierzycę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut do chrupkości i zarumienienia.

5

Ogórka i cebulę kroimy w kostkę, pomidorki na mniejsze kawałki.

6

W miseczce mieszamy składniki dressingu.

7

W misce układamy miks sałat, pokrojone warzywa, kukurydzę, ciecierzycę i tofu. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.