Wędzone tofu z warzywami, ananasem i brązowym ryżem
Lubisz smak azjatyckiej kuchni? Nasze wędzone tofu z warzywami, ananasem i brązowym ryżem na pewno Ci posmakuje! Danie to zawiera charakterystyczne dla azjatyckiej kuchni smaki imbiru, sosu sojowego i tofu, zaś kwaśno-słodki ananas dodaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a poczujesz się, jak w najlepszej azjatyckiej restauracji!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu brazowego
|
1
|
opakowanie wędzonego tofu
180 g
|
240 g
|
ananasa
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy 5 smaków
5 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
2
|
łyżeczki szczypioru
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Tofu kroimy w mniejsze kawałki, ananasa kroimy w kostkę, marchew, cebulę i czosnek kroimy w cienki plasterki, imbir siekamy.
Na patelni z olejem podsmażamy przez 2 minuty czosnek, cebulę i imbir. Dodajemy pokrojone warzywa i tofu, całość smażymy przez 5-7 minut.
Dodajemy przyprawę 5 smaków, którą można przygotować samemu łącząc ze sobą: anyż, nasiona kopru, cynamon, pieprz syczuański, goździki. Dodajemy również sos sojowy, sok z cytryny i całość mieszamy i podsmażamy.
Sos posypujemy szczypiorkiem, podajemy z ryżem.
Smacznego!