Wędzone tofu z warzywami, ananasem i brązowym ryżem

Wędzone tofu z warzywami, ananasem i brązowym ryżem

Lubisz smak azjatyckiej kuchni? Nasze wędzone tofu z warzywami, ananasem i brązowym ryżem na pewno Ci posmakuje! Danie to zawiera charakterystyczne dla azjatyckiej kuchni smaki imbiru, sosu sojowego i tofu, zaś kwaśno-słodki ananas dodaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a poczujesz się, jak w najlepszej azjatyckiej restauracji!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,50/5
(z 18 ocen)
Wędzone tofu z warzywami, ananasem i brązowym ryżem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

446 kcal Kalorie
18 g Białko
14 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
600 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu brazowego
1
opakowanie wędzonego tofu
180 g
240 g
 ananasa
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
2
łyżeczki oleju
10 g
1
łyżeczka przyprawy 5 smaków
5 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
4
łyżki  soku z cytryny
24 g
2
łyżeczki szczypioru
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

446 kcal Kalorie
18 g Białko
14 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
600 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

2

Tofu kroimy w mniejsze kawałki, ananasa kroimy w kostkę, marchew, cebulę i czosnek kroimy w cienki plasterki, imbir siekamy.

3

Na patelni z olejem podsmażamy przez 2 minuty czosnek, cebulę i imbir. Dodajemy pokrojone warzywa i tofu, całość smażymy przez 5-7 minut.

4

Dodajemy przyprawę 5 smaków, którą można przygotować samemu łącząc ze sobą: anyż, nasiona kopru, cynamon, pieprz syczuański, goździki. Dodajemy również sos sojowy, sok z cytryny i całość mieszamy i podsmażamy.

5

Sos posypujemy szczypiorkiem, podajemy z ryżem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.