Warzywny gulasz wołowy
Jak zrobić dobry gulasz? Potrzebne Ci będą: delikatne mięso wołowe, moc warzyw i oczywiście aromatyczne zioła – a wszystko to znajdziesz w naszym przepisie na warzywny gulasz wołowy. Ta klasyczna jednogarnkowa potrawa idealnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy na dworze chłód, a Ty marzysz o czymś na rozgrzanie. A składniki odżywcze? Cóż – jest ich tu naprawdę mnóstwo! Bo gulasz wołowy z naszego przepisu to między innymi źródło żelaza, witaminy B12, beta-karotenu czy witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
polędwicy wołowej
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki posiekanej
10 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Obraną marchewkę oraz pietruszkę kroimy na większe kawałki. Dodajemy na patelnię i chwilkę podsmażamy razem z mięsem.
Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy stopniowo do sosu, energicznie mieszając.
Wyłączamy palnik i po chwili dodajemy oliwę.
Gulasz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczywem.