Warzywny gulasz wołowy

Warzywny gulasz wołowy

Jak zrobić dobry gulasz? Potrzebne Ci będą: delikatne mięso wołowe, moc warzyw i oczywiście aromatyczne zioła – a wszystko to znajdziesz w naszym przepisie na warzywny gulasz wołowy. Ta klasyczna jednogarnkowa potrawa idealnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy na dworze chłód, a Ty marzysz o czymś na rozgrzanie. A składniki odżywcze? Cóż – jest ich tu naprawdę mnóstwo! Bo gulasz wołowy z naszego przepisu to między innymi źródło żelaza, witaminy B12, beta-karotenu czy witaminy C. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 6 ocen)
Warzywny gulasz wołowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
38 g Białko
17 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
2475 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
125 g
 polędwicy wołowej
2
sztuki marchewki
160 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
kromki chleba pszennego
60 g
2
łyżeczki natki pietruszki posiekanej
10 g
0,5
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
38 g Białko
17 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
2475 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni.

2

Obraną marchewkę oraz pietruszkę kroimy na większe kawałki. Dodajemy na patelnię i chwilkę podsmażamy razem z mięsem.

3

Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości.

4

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy stopniowo do sosu, energicznie mieszając.

5

Wyłączamy palnik i po chwili dodajemy oliwę.

6

Gulasz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.