
Waniliowa kasza kukurydziana z dynią
Aromatyczna, idealna na jesień – i delikatna dla układu pokarmowego. Waniliowa kasza kukurydziana z dynią to przepis na pyszne śniadanie pełne wapnia, beta-karotenu i polifenoli. Jej sekret tkwi w połączeniu lekkiej mleczne kaszki ze słodką dynią, miodem oraz aromatycznymi przyprawami – wanilią i cynamonem. Gotowe danie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym i będzie świetnym sposobem na dobry początek dnia. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
80 g
|
kaszy kukurydzianej
|
150 g
|
przecieru z dyni
|
1,2
|
szklanki mleka
300 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy mleko i wodę, a następnie podgrzewamy je na średnim ogniu. Dodajemy erytrol według własnego uznania i mieszamy, aby się rozpuścił.
Gdy płyn zacznie delikatnie wrzeć, wsypujemy kaszę kukurydzianą cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
Gotujemy kaszę na małym ogniu przez około 10 minut, aż zgęstnieje, mieszając regularnie, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę, jeśli kasza jest zbyt gęsta. Jeśli kasza jest zbyt płynna, zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę dłużej do odparowania nadmiaru płynu.
Wyłączamy palnik i dodajemy przecier z dyni, masło, cynamon oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy całość, aż składniki się połączą i powstanie gładka, kremowa konsystencja. Dosładzamy miodem.
Gotowe danie przekładamy do miseczki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.