Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Twarogowe placuszki z czekoladą i owocami

Twarogowe placuszki z czekoladą i owocami

Jak stworzyć idealny deser? Warto zadbać o kilka spraw! Po pierwsze – cukier zamienić na słodzik, np. erytrytol. Po drugie – wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. I wreszcie po trzecie – pamiętać, by taki słodki posiłek był bogaty w białko, które zadba o odczuwanie sytości. Jak przełożyć teorię na praktykę? A no na przykład decydując się na nasze twarogowe placuszki z czekoladą i owocami! Ten bogaty w białko deser to perfekcyjne połączenie słodkiego ciasta, kwaskowatych owoców i czekolady. A dodatkowo dobre źródło (między innymi) błonnika, wapnia, witamin z grupy B, magnezu i cynku. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,36/5
(z 11 ocen)
Twarogowe placuszki z czekoladą i owocami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

458 kcal Kalorie
39 g Białko
19 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
386 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie twarogu chudego
250 g
3
łyżki maki pszennej pełnoziarnistej
45 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
3
sztuki jajek
168 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Do podania:

1
sztuka jabłka
150 g
0,2
sztuki czekolady gorzkiej
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

458 kcal Kalorie
39 g Białko
19 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
386 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Oddzielamy żółtka od białek.

2

Twaróg, mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, żółtka rozgniatamy widelcem na gładką masę.

3

Białka ubijamy na sztywną pianę.

4

Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

5

Rozgrzewamy patelnię posmarowaną olejem. Ciasto nakładamy łyżką i delikatnie spłaszczamy (zachowujemy odstępy między placuszkami), zmniejszamy moc palnika. Smażymy pod przykryciem do ścięcia smażonej strony (pojawią się małe pęcherzyki powietrza), przy pomocy płaskiej łopatki odwracamy na drugą stronę i smażymy do ścięcia.

6

Podajemy z kawałkami czekolady i owoców.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.