Twarogowe placuszki z czekoladą i owocami
Jak stworzyć idealny deser? Warto zadbać o kilka spraw! Po pierwsze – cukier zamienić na słodzik, np. erytrytol. Po drugie – wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. I wreszcie po trzecie – pamiętać, by taki słodki posiłek był bogaty w białko, które zadba o odczuwanie sytości. Jak przełożyć teorię na praktykę? A no na przykład decydując się na nasze twarogowe placuszki z czekoladą i owocami! Ten bogaty w białko deser to perfekcyjne połączenie słodkiego ciasta, kwaskowatych owoców i czekolady. A dodatkowo dobre źródło (między innymi) błonnika, wapnia, witamin z grupy B, magnezu i cynku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie twarogu chudego
250 g
|
3
|
łyżki maki pszennej pełnoziarnistej
45 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Do podania: |
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
0,2
|
sztuki czekolady gorzkiej
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek.
Twaróg, mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, żółtka rozgniatamy widelcem na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną olejem. Ciasto nakładamy łyżką i delikatnie spłaszczamy (zachowujemy odstępy między placuszkami), zmniejszamy moc palnika. Smażymy pod przykryciem do ścięcia smażonej strony (pojawią się małe pęcherzyki powietrza), przy pomocy płaskiej łopatki odwracamy na drugą stronę i smażymy do ścięcia.
Podajemy z kawałkami czekolady i owoców.