Truskawki pod kruszonką z lodami
Lody i truskawki to dwa smaki będące kwintesencją gorących czerwcowych dni. Razem tworzą prawdziwie niebiańskie połączenie – a dowodem są nasze truskawki pod kruszonką z lodami. Ten prosty przepis łączy w sobie soczyste truskawki (świeże lub mrożone), chrupiącą owsianą kruszonkę i rozpływające się w ustach lody, tworząc orzeźwiającą eksplozję smaków. Jest także źródłem witaminy C, polifenoli oraz witamin z grupy B i cynku. Ale ostrzegamy: ten pyszny deser znika z talerza w ekspresowym tempie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kruszonka: |
|
6
|
łyżek płatków owsianych
60 g
|
4,5
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
54 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Owoce: |
|
300 g
|
truskawek
|
4
|
łyżeczki proszku budyniowego
20 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Do podania: |
|
2
|
porcje lodów waniliowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła lub oliwy.
W naczyniu umieszczamy kawałki truskawek, dodajemy proszek budyniowy, sok z cytryny i erytrol. Dokładnie mieszamy.
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, pozostawiamy do przestygnięcia, aby było delikatnie ciepłe.
W misce umieszczamy wszystkie składniki kruszonki i dokładnie łączymy składniki, najpierw za pomocą łyżki, a następnie zagniatamy rękami.
Gotową kruszonkę umieszczamy na owocach.
Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy danie przez ok. 40 minut.
Owoce z kruszonką podajemy z lodami.