Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Truskawki pod kruszonką z lodami

Truskawki pod kruszonką z lodami

Lody i truskawki to dwa smaki będące kwintesencją gorących czerwcowych dni. Razem tworzą prawdziwie niebiańskie połączenie – a dowodem są nasze truskawki pod kruszonką z lodami. Ten prosty przepis łączy w sobie soczyste truskawki (świeże lub mrożone), chrupiącą owsianą kruszonkę i rozpływające się w ustach lody, tworząc orzeźwiającą eksplozję smaków. Jest także źródłem witaminy C, polifenoli oraz witamin z grupy B i cynku. Ale ostrzegamy: ten pyszny deser znika z talerza w ekspresowym tempie. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Truskawki pod kruszonką z lodami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

489 kcal Kalorie
10 g Białko
16 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
6 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Kruszonka:

6
łyżek płatków owsianych
60 g
4,5
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
54 g
3
łyżeczki masła
15 g
2
łyżeczki miodu
24 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Owoce:

300 g
 truskawek
4
łyżeczki proszku budyniowego
20 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Do podania:

2
porcje lodów waniliowych
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

489 kcal Kalorie
10 g Białko
16 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
6 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła lub oliwy.

3

W naczyniu umieszczamy kawałki truskawek, dodajemy proszek budyniowy, sok z cytryny i erytrol. Dokładnie mieszamy.

4

Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, pozostawiamy do przestygnięcia, aby było delikatnie ciepłe.

5

W misce umieszczamy wszystkie składniki kruszonki i dokładnie łączymy składniki, najpierw za pomocą łyżki, a następnie zagniatamy rękami.

6

Gotową kruszonkę umieszczamy na owocach.

7

Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy danie przez ok. 40 minut.

8

Owoce z kruszonką podajemy z lodami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.