Trufle mumie
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
daktyli
|
125 g
|
orzechów nerkowca
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
sztuki czekolady białej
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W blenderze miksujemy orzechy aż uzyskamy drobną konsystencję (ale nie konsystencje mąki).
Do blendera dodajemy daktyle, kakao, masło, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Miksujemy wszystko, aż uzyskamy gładką masę.
Z powstałej masy formujemy małe kulki wielkości trufli i gotowe umieszczamy w lodówce na około 30 minut, aby stwardniały.
Dekoracje: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (jeśli używamy białej czekolady, można dodać odrobinę oleju, aby była bardziej płynna).
Zanurzamy każdą truflę w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie używamy wykałaczki lub rękawa cukierniczego, aby utworzyć na powierzchni trufli cienkie linie przypominające bandaże mumii.
Na koniec umieszczamy czekoladowe oczka na każdej trufli.